fbpx

Apua koiran käytösongelmiin

 

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt mitä kirjoittaisin koirien käytösongelmista. Netissä paljon koira-aiheisia sivustoja selaillessani huomaan, että ihmiset kysyvät usein apua koiransa koulutukseen erilaisilta nettien keskustelupalstoilta tai Facebook ryhmistä. En näe tätä millään tavalla huonona asiana, päinvastoin. Avun hakeminen on järkevää ja hienoa, että omistaja haluaa etsiä ratkaisuja koiran koulutukseen, jos omat taidot ovat puutteelliset. Huolestuttavaa on tosin monet neuvot, mitä omistajille annetaan. Toki tapoja on monia, sitä en kiellä, enkä ota kantaa siihen onko ne oikeita tai vääriä, mutta tärkeää olisi miettiä mitä ne koirassa saavat aikaan tai mitä ne aiheuttavat koiralle. Itse en netin keskustelupalstoilla jaa ohjeita, koska hyvä kouluttaja perehtyy koiran aiempaan koulutus- ja oppimishistoriaan ja koiraan kokonaisvaltaisesti, ennen kuin yksilöllisiä ohjeita pystyy antamaan.

Usein myös koiran käytöstä tulkitaan virheellisesti ja näin ollen netistä saadut ohjeet voivat olla koiralle haitallisia ja pahentaa ongelmaa kuin että korjaisi sitä. Hyvin usein koiran käytös johtuu pelosta tai epävarmuudesta, joka kumpuaa haukkumisena tai muina karkoittavina eleinä mm. toisia koiria kohtaan. Ohjeet koiran alistamiseksi tai pelottelemiseksi käytöksen poisopettamiseksi saavat näin ollen pelon vain koirassa kasvamaan, eikä suinkaan poistumaan. Koira voi lopettaa haukkumisen ihmisen uhkaavien eleiden vuoksi hetkellisesti, mutta pelko taustalla ei häviä. Pitkään jatkunut pelottelu ja epämiellyttävien koulutusmetodien käyttö voi johtaa siihen, että koiran karkoittavat signaalit (mm. haukkuminen) muuttuukin hyökkäykseksi, koska koira ei tiedä enää mitä se voisi tehdä saadakseen pelottavan kohteen pois lähettyviltään ja näin ongelma on pahentunut, sen sijaan että omistaja luuli korjanneensa ongelman.

 

Usein koirien käytösongelmia siedetään yllättävän pitkään. Viikkoja, kuukausia, jopa vuosia. Tärkeää on muistaa, että koiran kanssa eläminen tulisi olla mukavaa ja stressitöntä. Jos jokaiselle lenkille lähteminen aiheuttaa verenpaineen nousun jo ennen kuin ovesta ollaan edes päästy ulos, on ehkä mietittävä, haluaako lenkkeilyn olevan stressaavaa koko koiran loppuiän. Myös koiralle. Ongelmat eivät parane itsestään, koska koiran käytöstä voivat vahvistaa myös ulkoiset asiat. Esim. jos koira vetää remmissä ja pääsee vetämällä haistelemaan mielenkiintoisia hajuja, se vahvistaa koiran käytöstä. Pelkkä pysähteleminen ja estäminen hajuille menemiseen auta, vaan koiralle tulee opettaa tapa, kuinka haluat sen kävelevän remmissä.

 

Koiran koulutukseen on keksitty myös paljon erilaisia apuväineitä. Tunnetuimpia näistä lienee haukunestopanta, eli sitruunapanta, vedonestovaljaat tai kuonopanta. Nämä ovat nimensä mukaisesti apuvälineitä koulutukseen. Välineet eivät opeta koiralle oikeaa tapaa toimia. Haukunestopanta ei opeta koiraa olemaan haukkumatta kuin hetkellisesti, kun panta on kaulassa (jos silloinkaan). Syyt käytökselle ovat jossain muualla ja ne pitää selvittää ja tätä kautta poistaa ongelma. Haukkuminen ei ole syy, vaan se on oire. Pelkkä oireisiin puuttuminen ei poista ongelmaa.

Luin tästä aiheesta keväällä hyvän esimerkin, joka ehkä auttaa teitäkin ymmärtämään mitä haen takaa.
”Jos ihmisellä on aivokasvain, oireina on yleensä kova päänsärky. Jos ihminen syö tabletti tolkulla Buranaa, poistuuko aivokasvain?” Ei. Pelkkä oireisiin puuttuminen ei auta, vaan pitää perehtyä ja poistaa syy oireiden taustalla. Niin fyysisissä ongelmissa kuin koirien käytösongelmissakin. Mikäli haluat eroon koirasi käytösongelmista kannattaa sen sijaan, että uhraisit kymmeniä tai satoja euroja apuvälineiden hankintaan, kääntyä ammattitaitoisen kouluttajan puoleen.

 

Ongelmat eivät poistu hetkessä, eikä kouluttajakaan pysty napista painamalla poistamaan käytösongelmia koirastasi. Kouluttaminen vaatii työtä ja toistoja. Kaikkien koirakouluttajien tehtävä on antaa ohjeita omistajalle, joka omalla työllään koiran kanssa poistaa koiralle kehittyneet käytösongelmat. Mitään pikaratkaisuja ei siis ole olemassa, vaikka mekin niin haluaisimme tai monet koiran koulutus  tv-ohjelmat antavat ymmärtää. Kouluttaja antaa teille harjoituksia ja ohjeita, joita omistajan tulee tehdä koiran kanssa, jotta koiralle saadaan opetettua uusi käytös vanhan ei –toivotun käytöksen tilalle. Koira muistaa kyllä ei toivotun käytöksen lopun elämäänsä, mutta sinun tehtäväsi on tehdä koiralle uudesta käytöksestä niin kannattava, jotta sen kannattaa toistaa sitä vanhan käytöksen sijaan. Koirasta ei voida poistaa ei –toivottua käytöstä kieltämällä, pelottelemalla tai käyttämällä epämiellyttäviä koulutuskeinoja. Koiran kouluttaminen vaatii työtä, harjoittelua ja paljon toistoja. Koulutus on avain siihen, että pystyt elämään koirasi kanssa ongelmatonta normaalia elämää. Oikopolkuja ei valitettavasti ole.

 

Tee siis palvelus itsellesi ja koirallesi ja käänny ammattitaitoisen kouluttajan puoleen.

Lue lisää oikeanlaisen kouluttajan valinnasta Kuinka valita hyvä kouluttaja -artikkelista tai tutustu tarjoamiimme palveluihin. Mikä näistä kolmesta vaihtoehdosta sopii sinun tarpeisiisi?

Dogscentillä on kolme koulutuksen tasoa:

 1. Doginaarit:
  Tarjoavat tietoa itseopiskelijoille
 2. Verkkokonsultaatio:
  Koulutusapu ympäri Suomen verkkokonsultaation kautta. Verkkokonsultaatiossa saat kouluttajalta videopuhelun avulla yksilölliset ohjeet koirasi koulutukseen, sekä konsultaation jälkeen kirjalliset ohjeet ja koulutussuunnitelman.
 3. Ongelmakoirakoulutus:
  Kutsu kouluttaja paikanpäälle opastamaan koirasi koulutuksessa. Kouluttaja näyttää kädestä pitäen miten koiraa koulutetaan ja halutessasi auttaa alkuun koirasi koulutuksessa. Koulutuksen jälkeen saat vielä kirjalliset ohjeet ja koulutussuunnitelman.

 

20.11.2018

0 responses on "Apua koiran käytösongelmiin"

  Leave a Message

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Dogscent

  Toimialue:
  Pk- seutu
  Kysy tarjousta myös muualle Suomeen.

  Emmi Hakio
  info@dogscent.fi
  www.dogscent.fi

  Facebook

  Tilaa uutiskirjeemme

  © Dogscent. Toteutus hakio.fi