Apua, koira puree!

Apua, koira puree!

Aggressiivisuus ei ole koirassa oleva ominaisuus tai luonteenpiirre. Koira pyrkii käytöksellään saavuttamaan jotain tai saamaan jotain pois ympäristöstään. Koira saattaa aggressiivisella käytöksellään sopeutua yhteiskuntaan, koska ei tiedä parempaa tapaa toimia.

Keväällä 2017 erään luennon yhteydessä luokseni tuli nainen, joka oli huolissaan koiransa käyttäytymisestä. Hän kertoi koiransa murisseen ja purreen miestään, joka yritti ottaa koiralta pois sille annettua herkkuluuta. Hän oli hieman peloissaankin tapauksen vuoksi, eikä uskaltanut koiralle antaa enää mitään herkullista syötävää. Hän oli myös siinä uskossa, että koira ei pure ruokkivaa kättä. Keskustelimme koiran käytöksestä hetken ja hänkin ymmärsi pian, ettei koiran käytöstä tule ottaa henkilökohtaisena loukkauksena ruokkivaa kättä kohtaan.

Koira pyrkii johtajaksi ja muut harhakuvitelmat

Miksi halusin ottaa tapauksen esille on se, että nykyäänkin koiran käytöstä pyritään virheellisesti selittämään arvovaltaan liittyvillä argumenteilla ja ennen aikaan kaikki ihmiseen kohdistunut aggressiivisuus niputettiin sosiaaliseksi dominanssiksi ja haluksi kohota arvojärjestyksessä. Tämä tieto on kuitenkin todistettu vääräksi useammankin tutkimuksen mukaan. Tärkeää on ymmärtää, että koira pyrkii saavuttamaan käytöksellään jotain sille itselleen kannattavaa, kuten tässäkin tapauksessa. Koira ei halunnut antaa herkullista luuta pois vaan pitää sen itsellään. Koira oli varoittanut aluksi murisemalla, mutta kun se ei auttanut, se joutui puolustamaan herkkuaan puremalla sen pois ottavaa kohdetta. Kyseessä ei ole arvovalta kysymys, vaan koira vain halusi pitää arvokkaan asian itsellään. Annoin naiselle kotiin viemiseksi käyttäytymisen syyn lisäksi ohjeita, miten hän voi opettaa koiralle luopumista koiran haluamista kohteista ilman, että koiran tarvitsee puolustaa herkullisia aarteitaan.

Aggressiivisuuden syyt

Aggressiivinen käytös on koiralle itseasiassa ihan normaalia käyttäytymistä, jonka me ihmiset miellämme ei toivotuksi ominaisuudeksi. Jos koira käyttäytyy aggressiivisesti, tulee meidän selvittää miksi koiralla on tarve kyseiseen käyttäytymiseen. Tasapainoisella, terveellä ja oikeanlaisessa elinympäristössä elävällä koiralla ei ole tarvetta aggressiiviseen käyttäytymiseen. Syyn etsiminen käytökselle on ensisijaista mitä tarvitsee tehdä ennen kuin itse ongelmaan voidaan etsiä ratkaisua.