Dogio Logo
Pennun sosiaalistaminen

Pennun sosiaalistaminen

Koiranpennun sosiaalistumiskausi on 2-7 viikon iässä, jonka jälkeen se vähitellen hiipuu, kunnes pentu on 3-4kk ikäinen. Se mitä koira tuona aikana kokee ja oppii, ovat sille tuttuja asioita myös vanhemmalla iällä. Tästä syystä kasvattajan tarjoamat monipuoliset kokemukset ovat pennun tulevaisuuden kannalta tärkeitä. Myös toisiin eläinlajeihin luodut sosiaaliset suhteet on hyvä luoda jo tässä ikävaiheessa (mm. kissat).

Vielä monen kasvattajan ja koiran omistajan mielessä on mielikuva siitä, että pentua tulisi pitää vain kotona tai omalla pihalla ensimmäisiin rokotuksiin saakka. Tottakai koiran terveys on tärkeää varsinkin erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyssä. Taudit, joita vastaan koirat rokotetaan (parvoripuli, penikkatauti, maksatulehdus ja rabies), ovat hyvin harvinaisia Suomessa. Tästä syystä on turvallista liikkua myös kotiympäristön ulkopuolella ja tavata muita hyvin käyttäytyviä, terveitä ja rokotettuja aikuisia koiria tai muita pentuja.

Tapaamalla muita koiria, autat pentuasi sosiaalistumaan muihin saman lajin yksilöihin tai muihin eläinlajeihin. Erilaisiin paikkoihin vieminen auttaa koiraasi myös tutustumaan ympäröivään maailmaan ja siellä oleviin ääniin ja asioihin. Pikkupentuaikana saadut erilaiset kokemukset ovat koiralle normaaleja myös aikuisiällä, kun se on saanut tottua niihin jo pentuaikana jolloin se oikein imee tietoa ja oppeja itseensä. Tätä aikaa ei kannata haaskata vaan vie rohkeasti pentua erilaisiin paikkoihin. Pidä kuitenkin huoli, ettei pentu saa negatiivisia kokemuksia (säikähdä esim. kovia ääniä tai toisia koiria), vaan huolehdi pennun turvallisuudesta ja rohkaise pentua tutkimaan uutta. Koirapuisto ei kuitenkaan ole pikkupentuja varten hyvä paikka vaan tavatkaa mieluummin tuttuja koiria turvallisissa ympäristöissä. Myöskään isot yleisötapahtumat eivät välttämättä ole pikkupennulle hyvä paikka.

Hyviä paikkoja missä käydä pikkupennun kanssa ovat mm. rautatie-, metro- tai linja-autoasema (kannattaa myös matkustaa ko. liikennevälineissä), liikekeskukset (joihin koiran saa viedä), eläinlääkäriasemat (ei pahimpaan kennelyskäaikaan), keskustan vilinä ja esim. päiväkotien tai koulujen ulkopuolella saa hyvin siedätystä lapsien ääniin ja liikkeisiin. Mieti missä paikoissa koira tulee liikkumaan aikuisenakin, joten tee niistä paikoista tuttuja jo pienestä pitäen esim. hevostallit tai muut harrastuspaikat.