fbpx

Koira ja uusivuosi

Vuodenvaihde on monelle koiralle normaali juhlapyhä, mutta toisille se voi olla se vuoden kamalin päivä. Ilotulitteiden aiheuttama äänipelko on yksi yleisimmistä äänipeloista koirilla. Koirat ovat eläimiä, joiden tärkein tehtävä on selviytyä hengissä. Kaikkein tärkein asia on turvallisuuden tunne. Koiran käyttäytyminen muodostuu pitkälle lähestymis- ja pakenemiskäyttäytymisestä. Koiran kesyyntyessä sen pelokkuus eli vaaran välttämiskäyttäytyminen on vähentynyt. Kuitenkin monella koiralla tämä piirre on vielä voimakas. Toiset koirat reagoivat voimakkaasti koviin ääniin, kun taas toiset eivät niistä välitä lainkaan. Ilotulitteiden äänet ovat yleensä erilaisia kuin monen muun pamahduksen äänet. Äänen lisäksi niihin yhdistyy toisinaan myös kirkas valo sekä haju.

Tyypillisiä pelon oireita ovat läähättäminen, turvaan hakeutuminen (vaatekomero, pöydän tai sängyn alus yms). Koira saattaa vaellella kotona etsien turvapaikkaa. Ääntely (vinkuminen tai haukkuminen). Hyvin pelokas koira yleensä tärisee ja pahimmissa pelkotiloissa koira saattaa virtsata ja ulostaa alleen.

 

Seuraavassa asioita, joita kannattaa huomioida uutena vuotena koiran kanssa ollessa.

Ennaltaehkäise koiran karkaaminen.

Koira kannattaa ulkoiluttaa ennen ilotulituksen alkamista. Ilotulitteiden virallinen käyttöaika on 31.12 klo.18.00 – 1.1 klo.2.00. Hätäisimmät saattavat paukutella jo muutamia päiviä ennen, joten koira kannattaa pitää hyvin kytkettynä jo hyvissä ajoin, sekä muutaman päivän uuden vuoden jälkeen. Tarkista varusteet, jotta ne ovat riittävän tiukalla, ettei koira pääse niistä irti.

vinkki! Ota pussiin tuppo koiran karvoja talteen. Mikäli koirasi katoaa, on siitä etsijäkoiralle apua työssään.

 

Pidä koira sisätiloissa.

Koiraa ei kannata ottaa mukaan lähdettäessä katsomaan raketteja, sillä se voi säikähtää esim. liian läheltä ammuttua rakettia, vaikkei olisi niihin aiemmin reagoinutkaan. Koira on eläin ja saattaa säikähtää yllättäviä asioita, joita se ei ymmärrä. Myös koiran kuuloaisti on huomattavasti ihmistä parempi, joten pauke kuulostaa todella kovalta koiran korviin. Näistä syistä jätä koira kotiin ilotulituksen ajaksi, koska ilotulitus ei ole koiran mielestä mukava tapahtuma. Varo myös seuraavana päivänä ulkoillessasi ilotulitteiden ”hylsyjä”, jottei koira loukkaa itseään tai ota sellaista suuhunsa.

 

Älä jätä pelkäävää koiraa yksin.

Pelkäävää koiraa ei saa jättää yksin kotiin ilotulituksen aikana. Vaimenna ulkoa kantautuvaa pauketta ja välähdyksiä sulkemalla verhot ja laittamalla radio/tv päälle.

Tarjoa koiralle jotain muuta puuhaa ilotulituksen ajaksi, jotta saat huomion pois äänistä. Parhaita ovat syömiseen liittyvä tekeminen, kuten puruluut. Myös erilaiset aktivointitehtävät rauhoittavat koiraa. Koiraa kannattaa myös väsyttää ennen ilotulituksen alkua aktivoimalla ja virikkeistämällä koiraa.

 

Tarjoa koiralle turvallinen lepopaikka.

Anna koiran valita haluamansa rauhallinen makuupaikka. Jos koira on todella levoton eikä osaa itse hakeutua rauhoittumaan, voidaan koiralle osoittaa hiljainen ja hämärä piilopaikka, johon äänet ja valonvälähdykset eivät kantaudu.

 

Omistajan käytös.
Koiraa ei saa säälitellä, vaan ihmisten tulee käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti ja normaalisti, jotta et vahvista koiran pelkoa omalla käytökselläsi. Pelkäävän koiran omistajalla ja perheenjäsenillä on suuri merkitys koiran pelon tunteeseen. Lapsiperheissä koiran pelosta on keskusteltava perheen lasten kanssa, jotta he ymmärtävät olla huolestuttamatta koiraa omalla käytöksellään.

 

Apuvälineet, lääkkeet ja rohdosvalmisteet.

Koiran oloa ja pelkoa voi helpottaa erilaisten lääkkeiden, luonnonmukaisten valmisteiden ja apuvälineiden avulla. (Huomio, että lääkkeiden ja rohdosvalmisteiden käyttö on yleensä aloitettava muutamia päiviä tai viikkoja ennen uutta vuotta).
– Thundershirt –painepaita tai itse käärittävä liina. Kuten pienet vauvat, myös koirat rauhoittuvat kapaloimisesta.

– Feromonivalmisteet mm. Adaptil

– Luonnonmukaiset valmisteet mm. Serene um, Pet Remedy

– Pahimmille pelkopotilaille on saatavilla eläinlääkäriltä rauhoittavia reseptillä saatavia valmisteita.

 

Moni koira on mahdollista opettaa pois pelokkaasta käyttäytymisestä tai ainakin oireita voidaan lievittää. Tähän kuitenkin tarvitaan pitkäjänteistä koulutusta, joten kannattaa aloittaa koulutus heti uudenvuoden jälkeen seuraavaa vuodenvaihdetta silmällä pitäen. Kysy apua ammattitaitoiselta kouluttajalta äänipelon pois opettamiseksi.

1.1.2018

0 responses on "Koira ja uusivuosi"

  Leave a Message

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Dogscent

  Toimialue:
  Pk- seutu
  Kysy tarjousta myös muualle Suomeen.

  Emmi Hakio
  info@dogscent.fi
  www.dogscent.fi

  Facebook

  Tilaa uutiskirjeemme

  © Dogscent. Toteutus hakio.fi