Milloin kääntyä koirakouluttajan puoleen?

Monille koiranomistajille on suuri kynnys pyytää apua koiran koulutuksessa. Itse pyritään pärjäämään mahdollisimman pitkälle. Tietoa haetaan erilaisista kanavista (kirjallisuus, keskustelupalstat, some), mutta yleensä kouluttajan puoleen käännytään vasta kun tilanne oman lemmikin kanssa on kärjistynyt. Tässä vaiheessa kouluttajankin on haastavaa lähteä purkamaan vyyhtiä, jotta koiran käytöstä voidaan muuttaa haluttuun suuntaan ja usein prosessi on hyvin pitkäaikainen, koska pikaratkaisuja ei ole olemassa.

 

Taitaa kuulua suomalaiseen perusluonteeseen, että apua ei pyydetä ennen kuin on pakko. Itsekin huomaan olevani tällainen. Mm. lääkäriin menen yleensä vasta, kun on pää kainalossa. En halua rasittaa ketään, selviän yksin. Itse pystyt päättämään omasta kehostasi, mutta näin kuitenkaan ei lemmikkien kohdalla pitäisi olla. Erilaisista käytösongelmista kärsivät usein myös itse lemmikit. Varsinkin käytösongelmista yleisin, remmikäytösongelmat aiheuttavat yleensä sen, että lenkkien pituudesta karsitaan ja lenkkeily on raskasta myös koiralle toistuvien epämiellyttävien kohtaamistilanteiden takia. Usein remmikäytösongelmissa käytöksen taustalla on pelko. Voit vain kuvitella, jos joka kerta kun ovestasi poistut, joutuisit pelkäämään. Ei se tee hyvää psyykkeen eikä fyysisen terveydenkään päälle. Myös muut käyttäytymistarpeet saattavat jäädä tyydyttämättä, joka aiheuttaa koirissa erilaisia käytöshäiriöitä.

 

Koirasi hyvinvointia ajatellen on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen hyvissä ajoin. Ammattitaitoinen kouluttaja osaa katsoa ongelmaanne kokonaisuutena ja huomioida myös käytösongelman lisäksi mm. ravitsemukselliset tai käyttäytymistarpeiden puutokset tai muut hyvinvointiin tai terveyteen vaikuttavat tukitarpeet.

 

Aina ei tarvitse olla kehittynyt suurta ongelmaa, vaan kun kouluttajaan ottaa yhteyttä hyvissä ajoin, ei ongelmia pääse syntymäänkään. Näin teki myös Sonja, joka 11 viikon ikäisen Hippo koiransa kanssa ottivat yhteyttä ja pyysivät saada apua Hipon yksinolon harjoitteluun. Harjoittelu ei ollut lähtenyt sujumaan toivotusti ja he pyysivät neuvoja ja tukea ammattilaiselta, jotta yksinolo tulisi olemaan mahdollisimman luonnollinen ja miellyttävä asia tulevaisuudessa. 30min verkkokonsultaation aikana he saivat roimasti ohjeita yksinolon harjoitteluun, sekä vinkkejä pennun kasvatukseen ja hyvinvointiin, jotka tukevat yksinoloharjoittelua.

 

Meillä Dogscentillä saat tukea erilaisiin haasteisiin koirasi kanssa.
Meillä sinun ei tarvitse pelätä sitä, ajatteleeko kouluttaja sinun epäonnistuneen koirasi kanssa. Kannustamme koulutukseen ja pidämme avun hakemista osoituksena siitä, että välität lemmikistäsi. Meille lemmikkisi hyvinvointi on tärkeää. Myös itse voit paremmin, kun sinun ei tarvitse päivittäin painia koirasi käytösongelmien kanssa yksin. Älä epäröi kääntyä ammattitaitoisen kouluttajan puoleen, vaan ota yhteyttä.

 

Valittavanasi on kolme koulutuksen tasoa:

 1. Doginaarit, eli koirankoulutuksen verkkoluennot, joissa saat tietoa koulutukseen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.
 2. Verkkokonsultaatio, jossa saat videopuhelun avulla kouluttajalta yksilölliset koulutusohjeet koirasi koulutukseen, sekä tukea koiran hyvinvointiin.
 3. Ongelmakoirakoulutus, jossa kouluttaja kädestä pitäen neuvoo teille yksilölliset ohjeet koulutukseen, sekä huomioi myös muut koiran hyvinvointia tukevat toiminpiteet.
31.1.2019

5 responses on "Milloin kääntyä koirakouluttajan puoleen?"

 1. Ihan luotto mennyt näihin koirakouluttajiin. Kävinköhän läpi neljä kouluttajaa ilman apua (ei pevi yksikään), mutta rahat vain meni ja ongelmat jäi. Ainoastaan kun löytyi pari käyttäytymisanalyysikoulutuksen käynyttä kouluttajaa asiat alkoi edistyä. Ei näitä käyttäytymisanalyysikoulutuksen käyneitä kouluttajia Suomesta taida löytyäkään kuin nämä kaksi 🙂 Että ei aina näistä koirakouluttajista apua saa. Temppuja kyllä osattiin opettaa, mutta ei ongelmiin apua saanut. Ikävä kyllä.

  • Hei Erja.
   Olethan lukenut blogistamme artikkelin https://dogscent.fi/kuinka-valita-hyva-kouluttaja/ ?
   Siellä muutamia hyviä vinkkejä ammattitaitoisen kouluttajan valintaan. Nämäkään eivät tietenkään aina takaa hyvää koulutuksen laatua, mutta ainakin tietotaitoa taustalla pitäisi olla, kun kouluttajaa valitsee. Onneksi meitä käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntijoita (minäkin mukaanlukien) on lisääntyvissä määrin v.2018 alkaneen yliopistotasoisen eläinkouluttaja koulutuksen myötä. Hienoa että olet saanut ammattitaitoista apua koirasi kanssa ja edistymistä alkanut tapahtumaan. Koulutus on prosessi, joka voi kestää pitkänkin aikaa ja vaatii paljon toistoja. Tsemppiä harjoitteluun!
   Hienoa että annat muille kannustusta esimerkilläsi hakea apua ammattitaitoiselta kouluttajalta ja vinkkejä siihen, kehen puoleen kannattaa kääntyä, kehen ei.

 2. Mutta nämä kaksi, Jirka Vierimaa ja Jari Parkkisenniemi, ovat opiskelleet käyttäytymisanalyyttista eläinkoulutusta 5 vuotta yliopistossa. Onko sinulla siis sama pitkä koulutus?

 3. Mutta mahtava että koko ajan kouluttaudut!

 4. Jari ja Jirka ovat suorittaneet Tampereen Yliopiston järjestämän kaksivuotisen ihmispuolen psykologian Sovelletun ja kliinisen käyttäytymisanalyysin koulutusohjelman painottuen kliinisen käyttäytymisanalyysin soveltamiseen.
  Itse olen joulukuussa -18 valmistunut Suomen ensimmäisestä Tampereen Yliopiston järjestämästä Käyttäytymisanalyysiperusteisesta eläinkouluttajien koulutus ohjelmasta, jonka kouluttajina mm.Jari ja Jirka toimivat.
  1.1.2019 alkaen on mahdollista suorittaa eläinkouluttajan erikoisammattitutkinto, jonka yhtenä osa-alueena on käyttäytymisanalyysin tuntemus.

  Tietotaidon kehittäminen on kouluttajan yksi tärkeimpiä taitoja. Tästä syystä on oltava koko ajan valppaana ja päivitettävä osaamistaan.

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Dogscent

Toimialue:
Pk- seutu, Pirkanmaa
Kysy tarjousta myös muualle Suomeen.

Emmi Hakio
info@dogscent.fi
www.dogscent.fi

Tilaa uutiskirjeemme

top
© Dogscent. Toteutus hakio.fi