Pentutestaus

Kaikki pennut ovat suloisia ja oikean yksilön valitseminen ei todellakaan ole helppoa. Kun pentu on yli kuuden viikon ikäinen, on sopiva hetki testata sen luonnetta.

Testin tarkoituksena on auttaa kasvattajaa tai ostajaa valitsemaan parhaiten luonnettaan vastaavan pennun. Koiran elämäntapa ja kasvatus kuitenkin muuttaa yksilön käyttäytymistä. Testin tarkoitus onkin kertoa pennun sen hetkisestä tilasta ja antaa suuntaa siitä, mihin koiran luonteella on taipumus kehittyä. Pentu tarvitsee paljon sosiaalistamista ja oikeudenmukaista kasvatusta tullakseen tasapainoiseksi koiraksi.

Testin aikana seurataan, miten pentu suhtautuu erilaisiin tilanteisiin, käsittelyyn ja ääniin. Hyvin tärkeää on tarkkailla pennun palautumista, kun se kohtaa uusia, ehkä jännittäviäkin tilanteita.

Pentutestauksia tehdään yleensä koko pentueelle. Kasvattajan on tällöin helpompi jakaa pennut sopiville ostajille, kun tiedetään mikä pennuista on rohkein, arin, uteliain, toimintakykyisin, taistelutahtoisin, aktiivisin, dominoivin, alistuvin, avoin, kontaktihakuisin, herkin jne. Mutta on myös pennunostajia, jotka haluavat testauttaa pentueesta muutaman pennun löytääkseen sopivimman yksilön.

Tekemäni testi on sovellettu ja muokattu versio Campbellin testistä, englantilaisten työkoirien testistä, tanskalaisesta pentutestistä ja opaskoirakoulun pentutestistä. Jokainen pentu saa oman kirjallisen testipaperin eri osa-alueista ja tuloksista.

Pentutestin hinta on 15€/pentu.
Hintaan lisätään km-korvaus asiakkaan luokse.

Teen pentutestejä ympäri Suomen, mutta pääsääntöisesti PK-seudulla ja Pirkanmaalla.  Varaathan testin hyvissä ajoin.

PENTUTESTI FAQ

ONKO PENTUTESTI TARKOITETTU VAIN TYÖ- TAI HARRASTUSKOIRILLE?

Ei, testi on tarkoitettu kaiken rotuisille koirille. Toki testi antaa hyvää tietoa työ- tai harrastuskoiraa etsivälle yksilöiden välisistä eroista, mutta tieto eri ominaisuuksista on tärkeää myös kasvattajalle valitessaan kotikoiriksi menevistä pennuista oikeanlaisen yksilön oikeanlaiseen kotiin. Kaiken rotuisia koiria voidaan testata ja rotu tulee ottaa testin arvioinnissa huomioon.

ONKO PENTUTESTILLÄ JA LUONNETESTILLÄ / MH-KUVAUKSELLA JOTAIN YHTEISTÄ /EROA?

On huomioitavaa, että pentutesti ei ole virallinen testi, kuten luonnetesti tai MH-kuvaus. Luonnetestien ja pentutestituloksien yhtäpitävyydestä ei ole olemassa faktatietoa, koska pentutestaus ei ole virallinen testimuoto ja testauksia on tehty Suomessa vasta muutamien vuosikymmenten ajan. Tuloksia ei myöskään kirjata virallisiin rekistereihin, joten ne eivät ole vertailukelpoisia.

Suurimpana erona voidaan pitää sitä, että luonnetta mittaavissa testeissä mitattavaa hermorakennetta ja kovuutta ei voida tulkita pennusta, koska testissä ei voida pelästyttää pentua tulosta tuottavalla tavalla, jotta se olisi eettisesti soveltuvaa testin osalta. Yhteneväisyyttä löytyy mm. taistelutahto -osiosta, jota mitataan samalla tavalla leikin avulla, sekä seuraamalla kuinka pentu jaksaa yrittää eteenpäin eri tehtävien jälkeen.

VAIKUTTAAKO TESTIIN PENNUN OPPIMINEN JA KOKEMUKSET KASVATTAJAN LUONA?

Tottakai vaikuttaa. Testissä seurataan pennun ulkoista käyttäytymistä. Ulkoinen käyttäytyminen muodostuu valinnoista, joita tehdään tilanteissa aiempien kokemusten perusteella. Oppiminen jatkuu läpi koko koiran eliniän. Kun tiedetään lähtökohta pennun oppimiselle ja käyttäytymiselle, voidaan parhaalla mahdollisella tavalla tukea pennun kehitystä ja koulutusta uudessa ympäristössä.

ONKO TESTISTÄ HAITTAA PENNUILLE?

Ei. Taitava testaaja osaa tulkita pennun elekieltä ja mikäli koira osoittaa erittäin voimakasta pelkoa testin aikana, osaa ammattitaitoinen testaaja keskeyttää tarvittaessa testin tai antaa pennulle tukea tai rohkaisua sen tarvitsemissa tilanteissa. Testi tehdään pennun ehdoilla. Testi (jota itse teen) ei sisällä mitään kipua tuottavia osa-alueita ja testi ei vahingoita tai muuta pennun luonnetta. Testin jälkeen pennut saattavat olla hetken väsyneitä, mikä johtuu usein siitä että pentu viedään yleensä testauspäivänä ensimmäistä kertaa pois pentuesisarusten luota ja tutusta ympäristöstä.

Dogscent

Toimialue:
Pk- seutu, Pirkanmaa
Kysy tarjousta myös muualle Suomeen.

Emmi Hakio
info@dogscent.fi
www.dogscent.fi

Tilaa uutiskirjeemme

top
© Dogscent. Toteutus hakio.fi