Paljonko maksaa hyvin käyttäytyvä koira?

Paljonko maksaa hyvin käyttäytyvä koira?

Kun koiran hankintaa suunnittelee, on hyvä tiedostaa että koiran hankintahinta on pieni kulu verrattuna siihen, mitä koirasi sinulle loppujen lopuksi tulee maksamaan. Ruokinta, hyvinvointi, eläinlääkäri kulut, tarvikkeet, harrastukset ja koulutus. Nämä ovat asioita mitkä kaikki vaikuttavat omalta osaltaan koiran käyttäytymiseen ja näistä on huolehdittava koko koiran eliniän ajan n.10-15 vuotta. Koulutukseen menevää rahaa ei tule ajatella kuluna vaan ennemminkin sijoituksena. Hyvin käyttäytyvä koira antaa omistajalleen enemmän kuin vie.

Voiko kaikkea kuitenkaan mitata rahassa?

Omat hermot ja kärsivällisyys koiran käyttäytyessä ei toivotulla tavalla. Vapaa-aika ja omista menoista aiheutuvat erikoisjärjestelyt esim. eroahdistuneen koiran kanssa. Kodin siivoamiseen kuluva aika, mikäli koira tekee tarpeitaa sisälle. Varotoiminpiteet ja stressi koiran käytöksestä, mikäli koira on aggressiivinen vieraita ihmisiä kohtaan.

Otetaan muutama esimerkki:

Koirasi vetää remmissä. On kevät ja tiet todella liukkaat. Koira yllättäen kiskaisee remmistä (taas) ja kaadut ja kaatumisen seurauksena katkaiset jalkasi. Joudut leikkaukseen ja parin kuukauden sairaslomalle ja sairauspäivärahan varaan. Joudut hankkimaan koiralle ulkoiluttajan tuolle ajalle, koska et yksin kykene hoitamaan koiran ulkoilutusta. Mitä tämä kaikki maksaa? Mitä maksaisi, jos saisit koirasi opetettua kävelemään vetämättä?

Muutat uuteen asuntoon. Koirasi järsii yksinollessaan lempi kenkäsi, eteisen lattialistat ja kaikkea pientä, mutta arvokasta omaisuuttasi. Viikon kuluttua saat isännöitsijältä postiluukkuusi varoituksen: koirasi häiritsee naapureita ulvomalla ja haukkumalla päivittäin. Mitä maksaisi, jos sitruunapannan (joka ei poista ongelmaa) sijaan soittaisit kouluttajan apuun?

Koirasi on alkanut rähjätä vastaantuleville koirille. Lenkille lähteminen ärsyttää, koska tiedät että kaikki kulmakunnan koirat ovat lenkillä samaan aikaan. Kuinka arvokkaita ovat hyvän mielen lenkit koirasi kanssa?

Niin…tässä taisi olla hieman mietittävää. Paljonko huonosti käyttäytyvä koira maksaa? Ei välttämättä paljoa rahallisesti, mutta onko koiran omistaminen päivittäistä hampaiden kiristelyä vai onko se oikeasti niin mielekästä kuin sen kuuluisi olla?

Hyvin käyttäytyvä koira tuo omistajalleen iloa

Se saa ihmisen liikkumaan, voimaan paremmin ja terveellisemmin. Koiran silittämisen on todettu laskevan verenpainetta, joten sillä on todistettuja terveysvaikutuksia. Jos koirasi ei ole vielä hyvin käyttäytyvä koira, pyydä rohkeasti apua kouluttajalta.